מנבט עד זרע -משפחות

קורס עומק שנתי למשפחות בתורת הלקטות

הקורסים לשנת תשפ''ו כבר החלה, מוזמנים להשאיר פרטים ונחזור אליכם

רוצים לחוות עם הילדים זמן איכות של חיבור לטבע, ללמוד ביחד ולגלות את אוצרותיו ומתנותיו, את עולם הצמחים המבורך והמגוון?
להגיע פעם בחודש לכמה שעות של ריפוי, רוגע, חיבור, ביחד עם שבט קטן של משפחות?

לשבת יחד מול האש החמימה, לקטוף, לחתוך, לערבב ולבשל? לגעת בחומר וליצור יחד.

להתנתק מחיי היום יום האינטנסיביים, מהמסכים, הטלפונים, המטלות, הכבישים

ולהתחבר לחווית חיבור אנושי פשוט, של אושר ועושר מן הטבע?

אתם מוזמנים לגלות עולם שלם של אוצרות טבע מקומיים מתחדשים הגדלים ממש כאן, זמינים, מזינים, טריים ובריאים.
ללמוד ביחד עם ילדכם על הצמחים השונים ודרכי השימוש בהם, לגלות ולחקור תהליכים קדומים של הכנת מזון, מהאדמה ועד לצלחת, בתהליך המעודד רכישת כבוד והודיה כלפי הטבע והשפע הגשמי והרוחני המצוי בו. 

מודל הקורס :
לימוד בשיטת חמשת השלבים

הכרות עם הצמחים
ולימוד מעמיק

זיהוי הצמחים העונתיים שנפגוש סביבנו, מראה, חלקים לליקוט, מועד הליקוט, שימושי מאכל, מרפא ושימושים נוספים.

ליקוט מעשי

כל אחד מהמשתתפים מלקט מהצמחים שלמדנו עליהם, כדי ליישם באופן מעשי את הנלמד.

מיון הצמחים

שוב ניגע בכל הצמחים, נפריד אותם אחד מהשני, נעמוד על השונה והדומה, נלמד גם מטעויות הזיהוי ונגלה צמחים חדשים.

סדנת בישול

נבשל סעודה עם צמחי הבר שליקטנו, נלמד כיצד משתמשים בצמחים, נעבד ונשלב אותם בתבשילים, מאפים, מטבלים וסלטים.

נחווה דרך חוש הטעם את כל מה שלמדנו על הצמחים והשימוש בהם

נשב ביחד לסעודה טבעונית, מזינה וצבעונית, אורגנית וחגיגית מעשה ידינו.
הסעודה כוללת כ-10 מנות, ביניהן- מאפים, תבשילים, מטבלים וסלטים.

מבנה הקורס

הקורס מתקיים בין החודשים נובמבר 2025 ועד ספטמבר 2026
12 מפגשים חודשיים בימי שישי, בין השעות 9:00-14:00
מפגש פתיחה: יום שישי 7.11
מיקום: מפגשי הקורס יתקיימו במושב מטע שבהרי ירושלים.

תוכן הקורס / מה נלמד בקורס?

לאורך חודשי השנה נראה כיצד הטבע משתנה מפגש אחר מפגש, עונה אחר עונה.
כיצד משתנים איברי הצמח והשימושים בו.
נלמד איך ליקוט יכול להיות פעולה של השפעה ונתינה חזרה לטבע ולא רק פעולה של לקיחה.

מבוא ללקטות
הכרות עם עולם הלקטות העשיר, משפחות צמחים ותכונותיהן, הקשבה, התבוננות ושימוש בחושים.

צמחי בר למאכל
נכיר לעומק את המגוון העצום של צמחי הבר האכילים באזורנו.
מתי ואיך מלקטים, אופני השימוש, ערכים תזונתיים ייחודיים והפקה מסורתית של תבלינים.
בכל מפגש נתנסה בליקוט מעשי של הצמחים והכנת סעודה שנכין מחמרי גלם שליקטנו, חומרי גלם מגינת הבית וחומרי גלם משלימים שרובם אורגנים.

צמחי מרפא
רפואה מסורתית, רפואת צמחים מודרנית, עונת הליקוט, חלקי הצמח הרלוונטיים, תכונות רפואיות, חומרים פעילים, הכנת חומרי מרפא, צמחי עזרה ראשונה בשטח.

צמחי רעל
זיהוי צמחי הרעל, לימוד על החומרים הפעילים בהם, כיצד פועלת הרעילות, אילו צמחים ניתן להפוך מרעילים לאכילים וכיצד להשתמש בהם לרפואה.

הכנת כלי ליקוט 
הכנה וגילוף של כלי ליקוט פשוטים אך יעילים שישדרגו את חוויית הליקוט שלכם.

קטורת מלוקטת
איסוף והפקה של סממני קטורת מסורתיים וסדנת קטורת מעשית עם הרבה עשן!!!

ליקוט וחקלאות/גינון
נלמד על הקשר בין צמחי הבר לחקלאות וגינון , מהם צמחי הבר המומלצים לגידול ביתי, כיצד מכינים דשן נוזלי מצמחי בר ונרחיב על על פונקציות ונישות של הצמחים במערכת האקולוגית.

ריבוי וגידול של צמחי בר
איסוף חומר גנטי מן הבר, זרעים, ייחורים ועוד. אקלום ושילוב של צמחי בר בגן.

סילבוס מפגשים 2025-2026

מפגש 1:
היכרות, מבוא לתורת הלקטות, ליקוטי סתיו וצמחי מים.

מפגש 2:
המשך מבוא לתורת הלקטות, נבטי בר וליקוטי חורף ראשונים, הכנת לביבות בר לחנוכה.

מפגש 3:
מבוא לליקוט פטריות בר, פטריות מאכל ופטריות רעל, צמחי חורש לח של המפנה הצפוני.

מפגש 4:
פרחי מאכל וחומרי מרפא מן הבר (חלק א), לימוד על צמחי מרפא עונתיים. לימוד על צמחי מרפא עונתיים ועל ההבדלים בין רפואת הצמחים העממית לבין רפואת הצמחים המודרנית, ליקוט צמחי מרפא לארון התרופות הביתי שלנו.

מפגש 5:
ממולאי חורף: נלמד אילו עלים משמשים אותנו להכנת ממולאי חורף, נקיים סדנת בישול לממולאי חורף ואזני המן מלוקטות עם מלית עשבים לפורים.

מפגש 6:
סיור פריחה במפנה הצפוני, נלמד על כרפס ומרור לפסח ונקיים סדנת מטבלי אביב פראיים.

מפגש 7:
ליקוטי אביב, נפגוש את פירות הדודאים המסתוריים, קטניות בר ומאכל ועוד צמחים מרתקים, חומרי מרפא מן הבר (חלק ב).

מפגש 8:
תותי עץ, ליקוטי תחילת הקיץ, איסוף זרעים למאכל, מרפא וזריעה, הכירות עם שיח הצלף השופע.

מפגש 9:
חגיגת התותים נמשכת, תות שאמי, סוף עונת תותי העץ ליקוטי קיץ.

מפגש 10:
מפגש סברסים, היכרות עם שיח הצבר, לימוד ותרגול קטיף הפרי, הכנת עסיס צבר משקה גן העדן.

מפגש 11:
מפגש פירות הקיץ בסטף, מסע טעים בבוסתני הסטף, היכרות עם עשרות זני מורשת של תאנים, ענבים, רימונים ועוד.

מפגש 12:
מפגש סיום, פירות קיץ, בוסתנים נסתרים.

אלו מועדי המפגשים :

ימי שישי :
מפגש פתיחה- 7.11, 5.12, 2.1, 6.2, 3.3, 20.3, 10.4, 1.5, 5.6, 3.7 , 31.7 , מפגש סיום- 21.8. 

למי מיועד הקורס?

הקורס מיועד למשפחות המעוניינות להתחבר לאדמה, להכיר לעומק את עולם הליקוט, לעבור חוויה שבטית משפחתית מגבשת ומקרבת, ביחד עם משפחות נוספות.

 לכל מי שמעוניין להעשיר את ידיעותיו בעולם הלקטות והקיימות המקומית ולעבור חוויה בטבע של התחדשות, רגיעה וחיבור.

במהלך הקורס יינתן ליווי אישי המותאם לצרכי המשפחות ותחומי העניין שלהם.

מה עוד מקבלים בהרשמה
לקורס המלא?

  • מדריך דיגיטלי המרכז את הידע הנלמד בקורס, הכולל תמונות וסיכום חומר הלימודים.
  • שיעור פרטי של שעתיים עם ירון לתאום במהלך השנה.
  • קבוצת ווטסאפ פעילה לזיהוי צמחים, תמונות, מתכונים ועוד. 
  • חבילת זרעי בר מגוונת ואיכותית לזריעה בגינה הביתית .
  • 20% הנחה על כל הפעילויות שלנו: סיורים קבוצתיים, פרטיים ועוד.

הקורס יתקיים בהנחיית ירון שרמן,
מדריך וחוקר צמחי בר מזה עשרים שנה,
מומחה ובעל ידע רב בצמחי הבר של הרי ירושלים
והחבל הים תיכוני, בדגש על ליקוט מזון טבעי.

לפרטים נוספים, להרשמה ולכל שאלה, ניתן לפנות אלי-

טלפון- 0527400587
מייל- halakatim@gmail.com
מוזמנים לבקר בפייסבוק- ירון שרמן

עלות ההשתתפות בקורס המלא (למשפחה בת עד 5 נפשות): 4200 ש"ח 
ניתן לחלק את התשלומים עד 7 תשלומים שווים.
***מחיר מיוחד למשפחות חד-הוריות***

לקטים משתפים:

נועה אוליאל נטורופתית
נועה אוליאל נטורופתיתמרכזת מגמת נטורופתיה בבית הספר אדמה לרפואה משלימה בגבעת וושינגטון
במסגרת לימודי נטורופתיה בבית הספר אדמה לרפואה משלימה יצאתי עם הסטודנטים שלי לסיור ליקוט עם ירון שרמן המקסים! היתה חוויה נהדרת, ירון העשיר אותנו בידע רב על הצמחים באיזור, למדנו מנסיונו כיצד להכין ארוחה מכל השפע שבטבע, אישיותו הנעימה והמקצועיות של ירון הוסיפו להנאה מהסיור והשאירו לנו טעם של עוד! ממליצה בחום.
נח בלר
נח בלרצלם, אב ל- 4 ילדים מקסימים ונשוי לצפורה
לפני כשנתיים הצטרפתי לסיורי ליקוט עם ירון שרמן. יצאתי לעשרות סיורים סביב מעגל השנה, נדהמתי לגלות את אוצרות הטבע והשפע שנמצאים אצלנו בשדה/בהר/בגבעה/ובעמקים בכל עונות השנה והכל דרך ההסברים המרתקים בטוב טעם של ירון, דרך הנבט ועד לבלוב הפריחה והפירות..... והדובדבן שבסיור היה ארוחת הפיקניק עם השלל שליקטנו... הסיורים נתנו לי פרספקטיבה רחבה לגלות את השפע מכל שיח וסלע סביבי ממש פה מתחת לאף.... בשדה בגבעה בהר ובשולי הדרך.... תודה לך ירון על פקיחת עיניים בריאות לראות את הנראות....תודה לך ירון שהדבקת אותי באומנות הליקוט כדרך חיים... המזווה שלי במטבח לבש גוונים של צבע וטעמים חדשים... התזונה שלי לובשת צורה של התחדשות אוטנתית ובריאה. כשקצת משעמם אני קופץ לגבעות וחוזר עם שלל רב והכיף הגדול הוא שהילדים נדבקים ונהנים.... תודה לך ירון על כל הידע והשפע שזורם דרכך.
טל שרה
טל שרהגרה במושב מטע גננת בגן יער מטפלת בשיטת אילן לב ומלמדת מלאכות קדומות
ממליצה באהבה וחום על הלימוד עם ירון. ירון מלא בידע, הוא פתח לי עולם שלם של צמחים ושל בישול בריא אורגני ומלוקט. תמיד נעים ושלו בסיורים איתו ובסוף תמיד הכי הכי טעים ! ממליצה בחום להתחבר לאמא אדמה ולכל טוב שהיא מביאה וירון מעביר את הטוב הזה.
דוד עובדיה
דוד עובדיהמנהל האורגני קידום חקלאות
הדרך של האדם לעצמו עוברת דרך האדמה, בימינו, לימוד והתנסות באומנות הליקוט הם כמו אוויר לנשימה בעולם מנוכר ומתועש, להפוך את הטבע למוכר ולהחזיר את עצמנו לסביבתנו הטבעית הם צרכים בסיסיים. למזלי הגדול הכרתי את ירון שרמן בשנת סיורי ליקוט בהרי ירושלים אי שם בשנת 2012, בסדרת סיורים הפרוסים על פני עונות השנה, התנסינו, למדנו, ראינו, בישלנו, חווינו וטעמנו מן העושר העצום שנמצא ממש מתחת לרגלינו ובטבע שמסביבנו. ירון בכישרון רב, מעביר את הידע, המסורת והניסיון בצורה אוטנטית וכנה, שממלאת את הלב והנשמה באוויר הרים צלול ובטעמים וניחוחות של מסעדת שף שרק הטבע, ירון ואתם (לקטי העתיד) יכולים להמציא. אם הטבע קורא לכם, אל תהססו להצטרף לאחד מסיורי הליקוט עם ירון, יהיה בריא וטעים.
חני
חנילקטית, רוקחת צמחי מרפא
כחובבת סיורי ליקוט, נחשפתי לסיורים של ירון. ניסיתי והתמכרתי.... ירון, בדרכו השקטה והנינוחה, מעביר ידע רב תוך כדי הליכה רגועה בחיק הטבע הסובב את הבית (שלו כמובן 😊).🌳🌱 מסל הליקוטים ירון מרכיב תפריט מגוון, טעיםםם, ומעניין. 🥗🫘🥣 אנחנו הופכים ברגע לשפים ואומנים מטריפי חושים. המנות צבעוניות ויפות לעין. הניחוח של בישול טרי וטבעי בשטח מרחיב את הנשימה, והטעם....טעם גן עדן ממש.😇 החברותא הנעימה בטבע הקסום עם ארוחת הגורמה הופכת את זמן הסיור עם ירון לשעות של הנאה צרופה ש הכל כלול בה. תודה ירון על הכל.🙏🏻 על מי שאתה ועל מה שאתה מנגיש לנו. כדאי לכם לחוות!!! הנאה מובטחת!🌺 חני (שהתמכרה 😊💕)
רותם גולדשמיד
רותם גולדשמידרכזת גינות קהילתיות, מח' קיימות חברתית, באגף חברה עיריית ירושלים
זכינו לעבוד עם ירון שרמן שהדריך מספר סדרות ליקוט לפעילי הגינות הקהילתיות בירושלים. ירון הוא מדריך מעולה עם ידע אדיר בליקוט. הוא ידע להתאים את הסיורים והתוכן לצרכים שלנו, לצרכי המשתתפים ולתנאי השטח. השקט והרוגע שהוא משרה יוצרים אווירה נהדרת. המשתתפים לא הפסיקו לשבח וביקשו עוד סיורים. תודה ירון על סיורים מרתקים, מהנים וטעימים.

היי ירון, אשמח שתחזור אלינו עם פרטים על קורס הליקוט הקרוב!

***אם הטופס לא נשלח אפשר לשלוח לי ווטסאפ***
טלפון- 0527400587
מייל- halakatim@gmail.com
מוזמנים לבקר בפייסבוק- ירון שרמן

הלקטים © 2023 All rights reserved